Six adviseert Ares bij aankoop € 400 mln aan kantoren van IVG

20-08-2015

De Amerikaanse beursgenoteerde real estate asset manager Ares heeft voor € 400 mln een Europese portefeuille met kantoren gekocht van de Duitse belegger IVG.

De portefeuille omvat 240.000 m² en 30 gebouwen in zes verschillende landen, waaronder ook Nederland. In Nederland gaat het om 18 kantoorpanden (totaal 155.000 m²) in de Randstad. Sommige zijn langjarig verhuurd, andere moeten worden opgewaardeerd of herontwikkeld. De overige landen zijn het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Finland, Spanje en Nederland. Eerder dit jaar kocht Ares al een portefeuille met 8 kantoren van IVG (45.000 m²).

In Nederland is Ares een partnership aangegaan met APF International uit Amsterdam, niet alleen voor het management maar ook als mede-investeerder. Volgens Wiggert Karreman, managing director van APF International, biedt de financiële kracht van het fonds waarbinnen deze aankoop is gedaan voldoende mogelijkheden om veel te investeren in upgrading of transformatie van gebouwen.

Daarnaast geeft het de mogelijkheid om zeer concurrerende huuraanbiedingen te doen. 'Wij zijn zeer verheugd met deze nieuwe samenwerking met een van de grootste alternative investment managers ter wereld. Door de fondsstrategie en gebudgetteerde ruimte zien wij met vertrouwen de toekomstige invulling van de gebouwen tegemoet. Dit is voor ons de doorslaggevende reden geweest om deze samenwerking aan te gaan.'

IVG deed vorig jaar het 15.000 m² grote kantoorgebouw Blaak16 van de hand (koper was een combi van MPC, Kadans en andere investeerders) voor € 6,5 mln. In 2012 verkocht de Duitse belegger het hoofdkantoor van Praxis in Amsterdam Zuidoost (6400 m²) aan APF International.

Tijdens de aankoop van de Nederlandse portefeuille hebben adviseurs JLL, TA Europe, Deloitte, Freshfields Bruckhaus Deringer, Six Advocaten en Albers en van Tienen de koper Ares bijgestaan. CBRE, Arcadis en Houthoff Buruma hebben verkoper IVG geadviseerd.

Bron: PropertyNL